04 d’agost 2010

New York, New York


Nova York m'aporta una gran majoria dels artistes que escolto (segurament Londres uns quants més, ¿per la proximitat?). I ja que qui escriu aquestes línies ha estat uns quants dies voltant pels streets i avenues de la gran ciutat, és inevitable recordar diverses peces inspirades en tots aquestos racons, la banda sonora de NYC.

Se m'acudeixen una colla de cançons que parlen sobre la Big Apple. The Strokes, formats al rovell de Manhattan van incloure "New York City Cops" a la versió nord-americana del seu debut 'Is This It?' (2001), cridant repetidament que la policia no és gaire avispada.


"Leaving New York, never easy, I saw the light fading out", cantaven REM a "Leaving New York". I és clar, qui s'allunya fàcilment d'un lloc com aquest?

Però no només americans s'han inspirat caminant pels carrers i avingudes de Manhattan. Qui no ha escoltat mai "Englishman in New York" d'Sting?
"See me walking down Fifth Avenue
A walking cane here at my side
I take it everywhere I walk
I'm an Englishman in New York"


Però si parlem de l'himne per excel·lència de la ciutat americana, aquesta entrada no pot acabar sense mencionar l'arxiconegut "New York, New York", que va cantar Liza Minnelli per primer cop el 1977 a la pel·lícula de títol homònim dirigida per Martin Scorsese, però que va popularitzar Frank Sinatra pocs anys més tard.

  

Un tema que ha donat peu a infinites versions i covers, com la de Cat Power inclosa a 'Jukebox' (2008) i que si no fos per la lletra seria difícilment reconeixible.


New York, New York...