20 de maig 2009

La vida de Ian Curtis en 121 minuts

Són diversos els directors de videoclips que darrerament han provat sort fent incursió a la gran pantalla. Alguns, com Michel Gondry, han creat un estil propi inconfusible; altres, com Mark Romanek, no han tingut la mateixa fortuna i s'han quedat en un intent sense més transcendència. 'Control' (2007) és la primera temptativa de l'holandès Anton Corbijn, i atenent al resultat, pronostico que no serà la última.

'Control' narra la vida i història de Ian Curtis, líder de la mítica banda de post-punk de finals dels 70 Joy Division, fent un retrat acurat de la seva trajectòria, la creació de la banda, les diferents relacions personals del músic, els alts i baixos, les excentricitats damunt l'escenari... fins a la seva destrucció com a persona, presentant una excel·lent fotografia en B&W i unes actuacions impecables, tant de Sam Riley (Ian Curtis), com de Samantha Morton (Debbie).

Sam Riley en el paper d'un deprimit Ian Curtis

La cinta et té atrapat des de l'inici degut al ritme sostingut i les extravagàncies del músic, però és extraordinari el final (tranquils, res d'spoilers). Tothom coneix el desenllaç de la vida de Ian, fet que aprofita el director per mostrar, tan sols, les imatges imprescindibles, ni una més, ni una menys, d'aquell fatídic 18 de maig del 1980, tancant el film d'una manera punyent.

Altament recomanable.

17 de maig 2009

Coldplay són generosos

Regalar música és una pràctica que s'ha tornat habitual. Cap a finals del 2007 Radiohead convidava a tots els fans "a pagar el que ells vulguin" per 'In Rainbows', on la quantitat de zero lliures esterlines era possible, i fou la més reproduïda. Tota una revolució, tractant-se d'una banda que mou tantes masses i que ven tanta música.

La gesta de Radiohead té un mèrit terrible, però no cal anar a l'estranger, ni ser una gran estrella per trobar més exemples: a la pàgina web oficial de Joe Crepúsculo també es pot descarregar gratuïtament totes les seves publicacions que va fent, LPs, EPs, remixos...

Just aquest mes de maig, s'han unit a la iniciativa els britànics Coldplay, que aprofitant la gira de 'Viva la Vida...' han enregistrat un cd en directe que es pot adquirir "for free" des del seu espai web. 'Left Right Left Right Left' conté 9 cançons, la majoria del seu darrer treball, però també algun hit dels de sempre. El pots descarregar aquí (o si l'enllaç ha estat eliminat, d'aquí).

15 de maig 2009

Arriba el Primavera Sound 09

El Parc del Fòrum de Barcelona acollirà, del 28 al 30 de Maig, una nova edició del Primavera Sound, la vuitena, amb un desplegament d'artistes enorme, apostant tan per bandes mítiques com My Bloody Valentine, Neil Young, Sonic Youth, Spiritualized, o noves tendències com Deerhunter, The Horrors, Gang Gang Dance, The Pains of Being Pure at Heart, Crystal Stilts...

L'oferta és infinita i molt variada, com ja va sent habitual al Primavera. Rock, folk, electrònica, psicodèlia, grups d'aquí i grups d'allà. Una cita indiespensable.

El cartell sencer i els horaris estan aquí. Però si molts d'aquestos noms et sonen estranys, connecta't a la ràdio del festival per estar a l'ona.

12 de maig 2009

"Mandolines Tralarí"

L'estava esperant. El primer single i videoclip d'El Petit de Cal Eril i les Sargantanes al Sol' és la definició exacta de la banda, pel peculiar muntatge, l'estrafolària indumentària, la suggerent història, la tremenda cançó: una batalla entre robots gegants blaus i... molt difícil de descriure, entre "Les Fabuloses Aubergínies Ninja i les Mandolines Tralarí", amb dibuixos animats i molt sentit de l'humor (això sí, no descarto que algú de vosaltres s'acabi marejant).

No has acabat d'entendre què passa? Fes clic al vídeo.

El Petit de Cal Eril - "Mandolines Tralarí"